Szobahőmérsékletű barnítási eljárás vas, acél és alumínium felületekre

A barnítás folyamata

A BLACKFAST ELJÁRÁS

A Blackfast vegyi barnítás szobahőmérsékleten végezhető barnító (feketítő) eljárás egy egyszerű bemerítéses eljárás, amelyet főként gyártó cégek számára fejlesztettek ki. Az eljárás nem befolyásolja a termék méreteit, egységes színezést képez a megmunkált felületen, csavarmenetekben és üregekben egyaránt. A barna színezést a fém felszín kémiai konverziója során kapja meg a termék. Az eljárás magában foglalja a zsírtalanítást, a kondicionáló fürdőbe merítést és a színező oldatba merítés fázisait. A végső, víztelenítő olajba való bemerítés biztosítja a korrózió elleni védelmet.

VAS ÉS ACÉL BARNÍTÁSA (FEKETÍTÉSE)

Gyárak és kis üzemek számára kifejlesztett biztonságos és megbízható színezési eljárás.

Egy egyszerű és költségkímélő eljárás vas és acél termékek szobahőmérsékleten való színezésére, amely nem igényel vegyipari ismereteket és nincs a környezetre káros hatása. A Blackfast cég vegyi barnítási eljárása gépészeti munkálatokra, üzemeknek és szerszámkészítő vállalkozásoknak ideális. A precíziós kialakítású alkatrészek közvetlenül a tartályba merítve mélyfekete színezést kapnak anélkül, hogy külső méreteik megváltoznának. Az előnyei: alacsony költség, gyors végtermék előállítás, raktárkészlet csökkenthetősége, rugalmasság és gyáron belüli minőség-ellenőrzés.

A szobahőmérsékleten végezhető eljárás egyszerűségéből adódóan a Blackfast hidegbarnítás alkalmas teljesen, vagy félig automatizált gyártósorral rendelkező és kézi gyártást végző üzemek és műhelyek számára is.

Ellentétben a hagyományos barnítási eljárásokkal, ahol az alkatrészeket 30 percig 140 C fokos kémiai fürdőben főzik, a szobahőmérsékleten elvégezhető vegyi barnítás lényegesen gyorsabb, könnyebb és veszélytelenebb.

Azok a cégek, melyek saját hagyományos felületkezelő részleget működtetnek, amennyiben az utókezelési módszert a szobahőmérsékleten végezhető hidegbarnításra cserélik, a következő előnyöket élvezhetik. Nem szükséges drága, költséges berendezés.  A kádak felújítása vagy cseréje nem szükséges, mert anyagukat nem roncsolják azok a korrozív hatású gőzök, amelyek a hagyományos színezési eljárás során keletkeznek. Az oldat azonnal használható. A lyukakban és apró furatokban utólag nem csapódnak ki sók.

A dolgozók egészségének védelme pénzben nem kifejezhető.

Egy jól működő Blackfast hidegbarnító berendezés tulajdonosa számos költséget csökkenthetett. Első sorban a gyártás teljes folyamata egy helyen történik, miáltal kiküszöbölhető a termelés késedelme és csökkenthető a raktárkészlet. A minőség ellenőrzése helyben történik. A szobahőmérsékleten végezhető hidegbarnítás nagyfokú rugalmasságot biztosít, mert amikor nem használják a barnító oldatot, az a minőség romlása nélkül tárolható. Bármikor elvégezhető a felületkezelés.

A Blackfast vegyi barnító oldat minőségének javítása egyszerűen, koncentrációjának növelésével elérhető. A Blackfast hidegbarnítás kényelmes, bárhol kialakítható anélkül, hogy bonyolult biztonsági műszereket vagy szellőztető berendezést kelljen kiépíteni.

Napjainkban az acél alkatrészek felületének egységes barnítása rendkívül népszerű és a termék esztétikai értékét jelentősen növeli. Ez és az a tulajdonsága, hogy az alkatrész méretei nem változnak és a csavarmenetek és furatok is egységes színezetet nyernek, nélkülözhetetlenné teszi a precíziós gépészet számára.

A BLACKFAST HIDEGBARNÍTÓ ELJÁRÁS MUNKAFÁZISAI

Amennyiben az anyag felszínén vékony vörös rozsdaréteg, reveréteg vagy hőkezelés/meleg alakítás okozta elszíneződés van, azt még a kezelés előtt mechanikai vagy kémiai úton el kell távolítani.


I. FÁZIS - ZSÍRTALANÍTÁS - Blackfast 716
(Az alkatrészeknek már a zsírtalanítás előtt a lehető legtisztábbnak kell lenniük.)

Blackfast 716 enyhe, lúgos zsírtalanító szer (50%-os hígítás) Hőmérséklet> 20 C fok.


 • Rakja meg az 'olajmentes' kosarat, rázókosarat, vagy tartó horgot alkatrészekkel és helyezze a fürdőbe
 • Időnként mozgassa meg a kosarat, hogy biztosítsa a teljes termék-oldat kapcsolatot.
 • Hagyja benne 15-20 percig, amíg az alkatrészek teljesen tisztává válnak (erősen szennyezett terméket tovább is kezelheti).
 • Emelje ki a kosarat, CSEPEGTESSE LE JÓL, hogy megelőzze az oldat áthordását a következő fürdőbe. Helyezze a kosarat az öblítő kádba (II. Fázis)


II. FÁZIS - ÖBLÍTÉS  - Tiszta csapvíz


 • Hagyja egy percig a kádban, közben enyhén rázogassa a kosarat.
 • Emelje ki a kosarat, CSEPEGTESSE JÓL LE, hogy megelőzze a következő fürdőbe való anyagáthordást.


III. FÁZIS - KONDICIONÁLÁS - Blackfast 551

Megjegyzés: az EN3B, O1, A2, 1020-1021, 4140, 1018, gyorsacél, csiszolt felületek, kemény fémek esetén mellőzze a III.fázist.


Blackfast 551 kondicionáló (10%-os hígítás).


 • Rakja a kosarat a kondicionáló oldatba.
 • Áztassa benne 15-30 másodpercig (NE TOVÁBB).
  (Megjegyzés: a doboz címkéjén 1-2 perc szerepel, ez csak gyenge, öreg oldatra vonatkozik.)
 • Mozgassa a kosarat, hogy biztosítsa a teljes termék-oldat kapcsolatot.
 • Emelje ki a kosarat, CSEPEGTESSE JÓL LE, hogy megelőzze az oldat áthordását a következő fürdőbe és az anyag-veszteséget.
 • Helyezze a kosarat az öblítő fürdőbe (IV.Fázis)


IV. FÁZIS - ÖBLÍTÉS  - Tiszta csapvíz


 • Hagyja egy percig a kádban, közben enyhén rázogassa a kosarat.
 • Emelje ki a kosarat, CSEPEGTESSE JÓL LE, hogy megelőzze a következő fürdőbe való anyagáthordást.


V: FÁZIS - FEKETÍTÉS, BARNÍTÁS - Blackfast 181


Blackfast 181 színező (25%-os hígítás), hőmérséklet> 20 C fok.


 • Rakja a kosarat a színező oldatba.
 • Áztassa 10 másodpercig, majd vegye ki a fürdőből és vizsgálja meg a szín-változást*
 • Mozgassa még a fürdőben a kosarat, hogy biztosítsa a teljes fekete szín elérését.
 • Áztassa még 20-50 másodpercig, amíg a termék színezése tökéletessé válik (NE TOVÁBB)**
 • Azonnal emelje ki a kosarat, CSEPEGTESSE JÓL LE, hogy megelőzze az oldat áthordását a következő fürdőbe és az anyag-veszteséget.
 • Helyezze a kosarat a következő fürdőbe (VI.fázis)

*Ha a termék szín-változása foltos, rakja a terméket öblítő fürdőbe, majd vissza a zsírtalanító oldatba. A foltos szín-változás oka általában a nem megfelelő zsírtalanítás, vagy az oldat nem megfelelő hőmérséklete vagy szennyezett öblítő víz használata.

**Ha a termék a B181 oldatban túl sokáig marad, akkor fekete szennyeződés válik ki a felszínén. Ha ilyen szennyeződés található a terméken az öblítés után törölje le a felesleges színezéket egy ronggyal és ismételje meg az öblítést.


VI. FÁZIS - ÖBLÍTÉS  - Tiszta csapvíz


 • Hagyja egy percig a kádban, közben enyhén rázogassa a kosarat.
 • Emelje ki a kosarat, CSEPEGTESSE JÓL LE, hogy megelőzze a következő fürdőbe való anyagáthordást.


VII. FÁZIS – VÍZTELENÍTÉS – Blackfast 925


Blackfast 925 víztelenítő olaj (20%-os higítás)


 • Helyezze a kosarat a víztelenítő fürdőbe. A Blackfast 925 oldatot folyamatosan mozgatni kell, hogy az összetevők ne váljanak szét.
 • Áztassa 5-10 percig.
 • Időnként mozgassa meg a kosarat, hogy biztosítsa a teljes termék-oldat kapcsolatot és forgassa a bonyolult kialakítású termékeket.
 • Emelje ki a kosarat, CSEPEGTESSE JÓL LE, helyezze csepegtető tálcára.
 • Hagyja száradni a levegőn 45 percig.
  (Levegő gyenge fúvatásával lerövidíthető a száradási idő vagy használjon 50 C fokos oldatot, hogy a száradási időt lecsökkentse 5 percre).

KARBANTARTÁS:


- Mindig töltse fel a 4 főoldatot a megfelelő koncentrációra.
- Tisztítsa meg a zsírtalanító oldatot, ha olaj vagy úszó szennyeződés látható a felszínén.
- Ha a tartályban szürke lerakódást észlel szűrje meg a Blackfast 181 oldatot egy egyszerű kávészűrőn keresztül vagy bonyolultabb berendezéseknél szivattyúzza át az oldatot 50 mikron finomságú szűrő betéten.


A kémiai eljárás a rozsda, a reveréteg és a hőkezelés okozta elszíneződés eltávolítására:
Áztassa a terméket 5-10 percig 15%-os hidrogén-klorid oldatban.
Az említett szennyeződések mechanikus eltávolítására alkalmas a homokfúvatás, a drótkefe vagy egyéb gyenge köszörülő anyag.


BLACKFAST felületkezelés: Egy költséghatékony hidegbarnítási eljárás az Ön üzemében!


alt src=http://www.rowa-chemicals.hu/images/stories/barnitas_folyamata.jpg

Oldal tetejére