Szobahőmérsékletű barnítási eljárás vas, acél és alumínium felületekre

Általános információk

BEVEZETÉS

A Blackfast vegyi barnítás a vas, az acél és az alumínium alkatrészek egy különleges utókezelése, melynek során a terméket barnára, feketére színezzük. Ez egy biztonságosan és könnyen, szoba hőmérsékleten elvégezhető kémiai, 7 lépcsős, bemerítéses eljárás. A termék különleges tulajdonsága, hogy a felületkezelés során az alkatrészek mérete nem változik. Bármely precíziós alkatrészt gyártó céggel szemben támasztott követelmény, hogy termékeit dekoratív utókezeléssel lássa el.


AZ ELJÁRÁS

A Blackfast hidegbarnítás a kémiai barnítás csoportjába sorolják, nem tévesztendő össze a parkerizálással vagy a foszfatálással. Az egységes barnítás az alkatrész anyagában 0,2-3 mikron vastag nagyobb mértékben dekoratív, mint ellenálló réteget alkot. Mivel az eljárás a késztermék méreteit nem befolyásolja és az egységes barnítást a menetekben és az üregekben is elnyeri a termék, akkor is, ha az árut gyűjtőkosárban kezelik, ezért ez az eljárás rendkívüli módon alkalmas a kis, gépi megmunkált alkatrészek kezelésére is. A szobahőmérsékletű fürdőbe merítés előtt az eljárás magában foglalja a zsírtalanítást, amennyiben szükséges a rozsdamarást is. A víztelenítő olajba merítés - amely az utolsó fázis - biztosítja a termék korrózió elleni védelmét. A szükséges berendezés csupán az egyszerűen elrendezett polietilén kádsorból áll.

Többnyire - mivel nem szükséges - olyan dolgozók üzemeltetik, akiknek nincs szakképesítésük a felületkezelés terén. Bármely acél terméket a lágytól a keményig, az edzett szerszámacélig lehet barnítani, feketíteni.


KÖRNYEZETVÉDELMI BESOROLÁS

Szállítás során a Blackfast vegyi barnító folyadékok nem minősülnek veszélyes anyagnak az Egyesült Nemzetek IMCO szabályzatának besorolása szerint. Értékesítés során megegyezés alapján az 'ártalmas, ha megisszák' kategóriába tartozik, amely összehasonlítva a fogyasztási cikkek besorolásával annyit jelent, hogy nem kevésbé és nem jobban ártalmas, mint a lakosság részére forgalmazott tisztítószerek.

Ritkán kell lecserélni a Blackfast hidegbarnító oldatot, mert ha a használat során a koncentrációja csökken, vegyszer hozzáadásával az oldat erőssége és egyensúlya korrigálható.

A Blackfast vegyi barnítás még a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokkal rendelkező országokban is sikeresen alkalmazzák pl.: Skandinávia, Németország, Japán, USA.


A BLACKFAST PIACA

A Blackfast vegyi barnítási eljárást  a fémfeldolgozó iparban használják. A következő lista néhány nemzetközileg ismert céget és azokat a termékeket tartalmazza, amelyeket gyártanak:

 1. Szerszámgyártók: Sandvik, Bahco, Euro Tools, Footprint Tools, Stanley Tools, Sykes Pickavient, Draper Tools, L.S.Starrett - csavarkulcsok, csipesz fogó, dugókulcs, fa kézi szerszámok, csavar, sajtolóbélyeg, reszelők és kézi fúrók.
 2. Fémfeldolgozó berendezések: Cincinnati, J: S: Henderson, Colchester Lathe, Yamazaki Mazak, Aida Bliss, Addison McKee - forgácsolás, vágás, zömítés, hajlítás, becsiszolás, köszörülés, szegecselés, préselés, sajtolás
 3. Szerszámtartók és vágóeszköz gyártók: Sandvik, Kenametal Hertl, Bristol Tool and Guage.
 4. Gép gyártók: nyomdaipari gépek, dobozos üdítő gyártás, cigaretta, textil, cipő, élelmiszergyártás, csomagolás, csőhajlítás, gázturbina, siklópálya rendszer, szállítópálya.
 5. Befogó készülékek: anyag befogó berendezések gyártói és szerszámkészítők.
 6. Gépjármű ipar: speciális berendezéseket gyártók, szerszámok és verseny/sport szektor
 7. Általános ipari berendezések: tengelykapcsolók, közlőművek, hajtómű, hidraulikus hengerblokk és rögzítők.
 8. Fémfeldolgozó vállalkozók: a legnagyobb különálló felhasználó piac
 9. Fegyver és hobby modellezők: A Blackfast kis készletben, lakossági forgalomban is kapható. Ez általában olyan disztribútoron keresztül történik, aki speciálisan ezen a területen működik.
 10. Nem vastartalmú fém színezése: A Blackfast termékekkel színezhető sárgaréz, vörösréz, ónötvözet, ezüst és cink. Ezeket az alkalmazásokat a bútoripar, ékszerkészítés, ruházat és táskakészítés használja.
 11. Fém utókezelő vállalatok: nem jelentős piac

 BLACKFAST felületkezelés: Egy költséghatékony hidegbarnítási eljárás az Ön üzemében!


alt src=http://www.rowa-chemicals.hu/images/stories/altalanos_informaciok.jpg

Oldal tetejére